Lärarens fräcka bedrägeri: Nya rutiner ska hindra fortsatt fusk

Mannen har sökt jobb över stora delar av Sverige med bland annat falska referenser från tidigare arbetsgivare. Foto: Adober Stock
Aktuellt Den 47-årige värmländske lärarvikarien riktade sexanklagelser mot sig själv i mejl till kommuner och politiker. Han blev då utköpt av kommunerna som snabbt ville bli av med honom. Sammanlagt har han fått in minst 328 000 kronor. – Det är chockerande att han lyckats lurat systemet på det här sättet, konstaterar Henrik Fröling, lokalordförande för Sveriges Skolledare i Karlstad.
Håkan Söderberg
hakan.soderberg@skolledaren.se
Publicerad: 2023-11-22 00:00 Uppdaterad: 2023-12-22 15:30
Det är en smått osannolik historia som SVT Nyheter uppdagat. Mannen har sökt jobb över stora delar av Sverige med bland annat falska referenser från tidigare arbetsgivare. Efter att han blivit anställd så börjar det komma upprörda mejl till kommunen och till politiker om att lärarvikarien varit inblandad i bland annat sexuella ofredande – inget direkt olagligt men tydligt besvärande omständigheter. Därför har kommuner snabbt velat köpa ut honom för att bli av med ”problemet”.
Ser över rutiner
Tre kommuner som gjort just det är Mellerud, Sandviken och Kungälv. Sammanlagt har mannen fått 328 000 kronor från dem. Men det är alltså 47-åringen själv som författat de upprörda mejlen.

Karlstad kommun har inte själva haft med mannen att göra, vad lokalordförande för Sveriges Skolledare i Karlstad Henrik Fröling vet, men han menar att den märkliga historien sätter fingret på något viktigt.
– Ja, hur viktigt det är att vi ser över våra rutiner när det gäller referenstagning. Vi kan inte lita blint på de referenser som den arbetssökande uppger. Det är bra om man kan utnyttja de nätverk man har, andra skolledare exempelvis, för att få mer dolda referenser om jag uttrycker mig så.
Stress orsakar brister
Det finns varningssignaler som man bör reagera på och borra vidare i.
– Det kan handla om att en tidigare anställning avslutats mycket snabbt eller om personen haft flera anställningar under kort tid, säger han.
Kanske sådant man kan tycka är självklart men uppenbarligen har det inte fungerat här. Den stora lärarbristen och den stress det kan innebära kan också bidragit till sämre koll på referenser.
Henrik Fröling påpekar att det inte bara handlar om kronor och ören för skolan.
– Vi har det viktigaste chefsuppdrag som finns. Det handlar om våra anställdas situation och i slutänden elevernas utbildning. Han har verkligen lyckats hitta en lucka i systemet, det är chockerande, konstaterar Henrik Fröling.
Misstäkt för en rad brott
En av de skolor som haft direkt med mannen att göra är Råda skola i Mellerud. Robert Olsson är rektor på och svarar så här i ett mejl till Skolledaren.
”Han sökte en tjänst hos oss men tillträdde aldrig. Troligen hade han inte tänkt jobba hos oss utan det var en bluff hela vägen. Jag har kontakt med polisen i denna händelse.”
Åtta kommuner i landet har polisanmält mannen för bedrägeri eller för försök till bedrägeri. Men det är bara tre av dem som utreds, de andra fem har lagts ner. Men efter att SVT Nyheter uppmärksammat blufflärarens framfart så har utredningen mot mannen tagits upp igen. Anette Näsström, gruppchef på bedrägerienheten i Karlstad, hänvisar till förundersökningssekretess så de exakta turerna går inte att få fram.
Mannen är även misstänkt för en rad andra bedrägerier mot privatpersoner och i oktober dämdes han till ett års fängelse för olaga hot och sexuellt ofredande. En dom som mannen överklagat.