Hoppa till huvudinnehåll

Ny dom kan få konsekvenser för rektorer

Förvaltningsrätten i Stockholm. Foto: Carl Johan Erikson

Aktuellt En rektor i Nacka kommun gjorde fel när han fattade beslut om att lägga ned en skola för att flytta över eleverna till en annan närbelägen skola. Detta slår Förvaltningsrätten i Stockholm fast i en ny dom som kan få stor betydelse.

Lenita Jällhage

lenita.jallhage@skolledaren.se

Publicerad: 2023-12-07 00:00 Uppdaterad: 2023-12-22 15:30

 
Skolledaren har tidigare skrivit om den växande trenden där allt fler huvudmän skapar så kallade storrektorsområden med en rektor som ansvarig för flera skolor i en skolenhet. Men hur långt sträcker sig rektorernas mandat att fatta beslut inom en skolenhet med ett par eller flera skolor?

Rektorns beslut ogiltigt

Nyligen kom en dom i Förvaltningsrätten som riktar ljus på den frågan, där rektorns beslut anses innehålla så uppenbara fel att beslutet bedöms som ogiltig.
 
– Det rör sig om ett beslut som borde ha fattats av kommunen, säger Minnaliisa Lundblad, rådman i Förvaltningsrätten i Stockholm.
 
Bakgrunden till domen går tillbaka till våren 2023. En rektor i Nacka kommun meddelade den 8 mars 2023 vårdnadshavarna på Saltängens skola åk F–3 att han hade sagt upp hyreskontraktet. Verksamheten med cirka 100 barn skulle flyttas till Duvnäs skolas lokaler från höstterminen 2023. Flyttdatumet försköts senare i ett annat meddelande till 31 december 2023.
 
De båda skolorna är sedan 2013 registrerade som en skolenhet av SCB men det är en kilometer mellan skolorna och däremellan finns annan bebyggelse och trafikerade vägar. Skolorna ingår i en större administrativ enhet med flera skolor och förskolor men med en och samma rektor. Vissa elever i åk 3 på Saltängens skola har sedan tidigare slöjd och vissa musiklektioner på Duvnäs skola. Musik och slöjdlärarna undervisar på båda skolorna.

Föräldrarna överklagade

Föräldrar på Saltängens skola ansåg att rektorn hade fattat ett beslut som stod i strid med skollagen och att det inte rörde sig om ett beslut som gällde skolenhetens inre organisation. Därför överklagade de beslutet till förvaltningsrätten. 
 
De menade att beslut av sådan dignitet borde ha fattats på en högre nivå av kommunstyrelsens verksamhetsutskott och att det inte handlade om ett mindre lokalärende utan en verksamhetsförändring och kapacitetsminskning. De ansåg att beslutet var strategiskt och handlade om den typen av beslut som avser mål, inriktning, omfattning eller kvalitet i en verksamhet vilket inte får delegeras från en nämnd enligt kommunallagen.
 
Det fanns inte heller någon delegationsordning i kommunen som gav rektorn möjlighet att fatta ett sådant beslut, skrev föräldrarna i sitt överklagande till förvaltningsrätten.

Kommunen hänvisar till rektor

Kommunstyrelsens ordförande hade dock inte för avsikt att överpröva rektorns beslut.
Nacka kommun ansåg i sitt svar till förvaltningsrätten att rektorn hade agerat inom sina befogenheter enligt skollagen (2 kap.10 paragrafen).
De ansåg inte att Saltängen och Duvnäs var två separata skolor utan bara två skollokaler inom samma skola Saltsjö-Duvnäs.
 
Rektorn hade, enligt kommunen, inte beslutat att lägga ned en skola utan bara organiserat verksamheten i en och samma lokal, på grund av minskat elevantal. Kommunen hänvisade till att rektorn bara beslutat om sin enhets inre organisation och hänvisade till att det handlade om lokalförändringar.

”Inget rättsligt stöd”

Förvaltningsrätten höll inte med Nacka kommun om den slutsatsen. De ansåg inte att Saltängens skola och Duvnäs skola var samma skolenhet. Och även om det skulle varit en skolenhet så var förändringen med flytt av ett hundratal elever och nedläggningen av skolbyggnaden inte av den karaktären att en rektor kan fatta beslut om den stora förändringen med stöd av skollagen. Utan det var, enligt förvaltningsrätten, ett beslut på kommunnivå.
 
– Kommunen har inte delegerat någon beslutanderätt till rektor i det här fallet. Rektor har därmed inte haft något rättsligt stöd för att fatta beslutet om att flytta eleverna från Saltängens skola till Duvnäs skola och att i samband med det säga upp lokalerna för Saltängens skola, säger Minnaliisa Lundbland.

Tidigare rättspraxis

Förvaltningsrätten hänvisar till rättpraxis från ett tidigare fall från 2014 och förarbeten till skollagen. Där slås det fast att för att kunna räknas som en skolenhet måste en eller flera skolbyggnader ligga nära varandra och höra ihop på ett naturligt sätt. I domen från 2014 räknas inte ens två skolbyggnader som låg 150 meter ifrån varandra som samma skolenhet eftersom det skildes åt av andra fastigheter och gator med biltrafik. 
 
Förvaltningsrätten konstaterar att även om en huvudman har delat in skolor i olika skolenheter eller i andra organisatoriska indelningar så innebär det inte att det automatiskt är en rektors ansvarsområde ur ett juridiskt perspektiv.

"Oansvarigt lägga beslutet på rektorn"

Sveriges Skolledare vet i dagsläget inte vad domen får för konsekvenser för rektorn. I domen står att beslutet är fattat helt fritt utan rättsligt stöd. Förvaltningsrätten skriver att beslutet anses vara behäftat med ett så väsentligt och uppenbart fel att det får betraktas som en nullitet, vilket innebär att det inte får verkställas eller på annat sätt tillämpas.
 
– Jag anser att det är ett viktigt och ett korrekt beslut. En nedläggning av en skola ska beslutas av huvudmannen. Det är oansvarigt av politikerna att försöka lägga sådana beslut på en rektor, säger förbundsordförande Matz Nilsson för Sveriges Skolledare.
 
Skolledaren.se kontaktade Mats Gerdau (M) kommunstyrelsens ordförande i Nacka kommun.
 
Vad får domen för konsekvenser?
 
– Det vet vi inte ännu. Vi håller på och analyserar den, säger Mats Gerdau.
 
Förvaltningsrätten kom fram till att detta var ett beslut som borde fattats på kommunnivå och inte av en rektor. Hur ser du på det?
 
– Domstolen kom fram till det. Ibland gör vi en annan tolkning.
 
Vad händer nu med skolan. Gäller uppsägningen av hyreskontraktet och kommer ni politiker nu i stället att fatta beslut om att skolan ska läggas ned?
 
– Jag vet inte vad som gäller kring hyreskontraktet. Vi får analysera domen och återkomma med besked före jul kring vad som händer, säger han.

Nytt nummer av Skolledaren ute nu

Skolledaren Som en tidig julklapp! Skolledaren nummer 8 är på väg ut till medlemmarnas brevlådor. Vi ägnar tio sidor åt det lilla men så betydelsefulla ordet ”tillit”, vi får en inblick i arbetet inför digitala nationella proven, vi tar del av en rektors dilemma och vi får hjälp på vägen av forskare om hur vi egentligen ska fira helger och högtider i skolan utan att trampa någon på tårna.

Pisa-resultatet: ”En kunskapskollaps”

Senaste nytt Nu måste politikerna ta ett nationellt ansvar och samarbeta över partigränserna för att öka likvärdigheten i svensk skola. Annars väntar en ny Pisa-chock 2025. Det menar Matz Nilsson, ordförande för Sveriges Skolledare, efter att Pisa-rapporten presenterats på tisdagen.

Så får du tiden att räcka till – rektorns 8 tips

Arbetstid Rektor Kennet Fröjd brinner för sitt jobb – och då ingår det att också ha en strategi för att lägga tidspusslet. Här är hans åtta tips på hur du får tiden att räcka till för både arbete och fritid.

Bemannade skolbibliotek: Oro över att inte klara regeringens krav

Skolpolitik Mer än hälften av Sveriges elever saknar i dag tillgång till ett bemannat skolbibliotek på minst halvtid, enligt KB:s senaste statistik. Det är brist på bibliotekarier. Skolledaren.se har frågat skolminister Lotta Edholm hur skolledarna ska klara av att leva upp till regeringens satsning på bemannade skolbibliotek.

Hämtar fler