Hoppa till huvudinnehåll

Förskolerektor nominerad till fint pris: ”Förskolan borde lyftas varje dag”

Anette Bergmasth, rektor på Elinebergs förskolor i Helsingborg, är nominerad till Childhoodpriset för sitt arbete. Foto: Noak Martinsson/Pressbild

Anette Bergmasth, rektor på Elinebergs förskolor i Helsingborg, är nominerad till Childhoodpriset för sitt arbete. Foto: Noak Martinsson/Pressbild

Ledarskap Förskolerektor Anette Bergmasth vill göra världen liten bättre och hon ger aldrig upp.
Nu är hon i final till Childhoodpriset 2024.
– Förskolan borde lyftas varje dag. Gör vi på rätt sätt och följer barnkonventionen så kan vi förändra så mycket, säger hon.

Publicerad: 2024-12-11 10:26

Text: Håkan Söderberg

LÄS ÄVEN: Här låter rektor Marianne medarbetarna sätta lönerna

LÄS ÄVEN: Efter ny utredning: Satsa på förstelärare i förskolan

LÄS ÄVEN: Så sätter rektor Gezim ljuset på det friska i förskolan

Anette Bergmasth är förskolerektor på Elinebergs förskolor i Helsingborg. Det är två förskolor, sammanlagt 25 medarbetare och 125 barn. Mångkultur präglar förskolorna och de utmaningar det innebär.

– En flicka sa till mig en gång att ”Barnkonventionen gäller inte i min familj”. Det är sådant som hedersrelaterat förtryck och andra problem som vi måste våga lyfta. Och samtidigt vara nyfikna och lyssna på andra människor. Vi har olika förutsättningar. Men vi ska visa att vi alltid står för mänskliga rättigheter och barnkonventionen.

Ibland uppstår riktigt jobbiga situationer.

– Vi har barn som försvinner även från oss i förskolan. Vart tar de vägen? Då kan luften gå ur en ibland. Men så finns det en lycka när man möter vuxna människor som talar om hur mycket positivt som hände i deras liv efter förskolan. Vi får aldrig ge upp, säger hon.

Förskolan glöms i debatten

Gängkriminalitet ligger högt på samhällsdebattens agenda men även här är förskolan bortglömd, menar hon.

– Insatser måste in tidigt, det måste börja i förskolan. Och alla måste hjälpas åt: Civilsamhället, socialtjänsten, polis, boendeorganisationer och andra.

Mänskliga rättigheter, demokrati och barnkonventionen finns alltid högt på hennes agenda i det dagliga arbetet med medarbetare, förskolebarn och vårdnadshavare.

– Det handlar en hel del om ständig utbildning i de här frågorna, konstaterar hon.

Hållbart ledarskap en förutsättning

Anette Bergmasth, som sitter i föreningsstyrelsen för Sveriges Skolledare, konstaterar också hur viktigt det är att skolledare ges rätt förutsättningar.

– Det är oerhört viktigt att skolledare kan bedriva ett hållbart ledarskap. Så ser det inte ut idag på alla håll, säger hon.

Childhoodpriset 2024, där Anette Bergmasth är en av tre finalister, hyllar eldsjälar inom förskolan som med sitt engagemang och mod bidrar till barns trygghet.

– Det känns fantastiskt att vara i final. Att vara en av tre finalister bland 100 nominerade är stort, säger Anette Bergmasth.

Förutom äran får vinnaren 50 000 kronor som ska gå till något som stärker personen i sin yrkesroll, exempelvis en studieresa eller vidareutbildning. Övriga finalister får 10 000 kronor att använda för samma ändamål. Beslutet vem som får priset tas i morgon den 12 december.

Fakta Childhoodpriset

Childhoodpriset är barnens pris och juryns arbete utgår från fyra kriterier som tagits fram tillsammans med barn och unga: delaktighet, tillit, mod och drivkraft att göra det lilla extra. Årets jury består bland andra av H.K.H. Prinsessan Madeleine, vice hedersordförande Childhood, Jessica Span, vd, Volvo Car Sverige och Carin Götblad, polismästare, NOA.

Vinnaren presenteras i närvaro av drottning Silvia och prinsessan Madeleine. 

Här är juryns hela motivering till finalplatsen för Anette Bergmasth:

”Anette har tidigare arbetat som förskollärare i många år, en erfarenhet hon har tagit med sig i sin roll som rektor. Hennes ledarskap präglas av en stark närvaro i den dagliga verksamheten där hon inkluderar barnen i planeringen. Hon lyfter sina medarbetare, hanterar svåra samtal och arbetar alltid med barnens bästa i fokus. Genom sitt ledarskap har hon skapat en förskola som präglas av mångfald, respekt och trygghet för både barn, pedagoger och föräldrar”

 

Barnkonventionens fyra grundläggande principer:

  • Alla barn har samma rättigheter. Alla barn är lika mycket värda och alla rättigheter i barnkonventionen gäller för alla barn.
  • Barnets bästa ska alltid komma först.
  • Varje barn har rätt att överleva och utvecklas.
  • Varje barn har rätt att uttrycka sin åsikt.

 

Fler nyheter