Fr v rektorerna Annica Tengbom Ödén, Maria Hahne och Anders Wallin.
Här är finalisterna: De tävlar om Stora Skolledarpriset
Annica Tengbom Ödén, Maria Hahne och Anders Wallin – nu kan vi presentera de tre finalisterna till Stora Skolledarpriset 2024 som delas ut på Nordiska Skolledarkongressen 19–20 mars i Göteborg.
Text: Håkan Söderberg
Förra gången var det Nina Svensson, rektor på Mellersta förstadsskolan i Malmö, som vann Stora Skolledarpriset. Hennes råd till alla ledare var det enkla men så svåra: ”Rätt person på rätt plats i hela organisationen, det är A och O.” Om årets finalister kan uttrycka sådana raka tips återstår att se, men de omfångsrika motiveringarna skvallrar om varför det är just de som nominerats till Stora Skolledarpriset.
Prissumman på 100 000 kronor
Till årets tävling inkom rekordmånga nomineringar, varav drygt fyrtio unika namn. Nu har juryn sållat fram de tre finalisterna Annica Tengbom Ödén, Maria Hahne och Anders Wallin som alla kommer att få gå upp på scenen på Nordiska Skolledarkongressen i Göteborg. En av dem vinner priset på 100 000 kronor.
Bakom priset står Sveriges Skolledare tillsammans med samarbetspartners som också deltar i juryarbetet; Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), Studentlitteratur, Ingenjörsvetenskapsakademin (IVA), Friskolornas Riksförbund, Elevernas Riksförbund och Sveriges Elevkårer.
Annica Tengbom Ödén
Annica Tengbom Ödén är rektor på Anna Whitlocks gymnasium. Hon har enligt juryn byggt upp en verksamhet från grunden till att bli en stor, väletablerad och attraktiv gymnasieskola. Elevernas delaktighet och hållbarhet är två viktiga beståndsdelar i hennes ledarskap och i motiveringen står det bland annat så här:
”Annica har förstått nödvändigheten i att utbilda ungdomar för att de ska kunna leva och verka i en värld där vi alla behöver visa mer omsorg om våra gemensamma och ändliga resurser. Lärande för hållbar utveckling är inte ett påtvingat måste, utan en tydlig bärande pedagogisk profil som genomsyrar utbildningen. Annica är starkt troende på ungdomars möjligheter att ta ansvar för såväl sina egna som samhällets framtid och ger eleverna goda möjligheter att träna inför detta genom att uppmuntra och ge förutsättningar för organisering i såväl elevkår som ett flertal olika elevföreningar”
Maria Hahne
Maria Hahne är rektor på Luleå gymnasieskola. I underlaget till hennes nominering kan man läsa att hennes största prioritet är att alla ska lyckas nå de nationella utbildningsmålen, även om förutsättningarna för dem kan skifta betydligt. Alldeles extra brinner hon för de särbegåvade och i motiveringen står det bland annat så här:
”Maria är aktiv inom föreningen för spetsutbildningar och tar med nyfikenhet del av andras erfarenheter i syfte att utveckla sin egen organisation. Hon driver förändringsarbetet i ständig dialog med såväl elever som personal. Som exempel visar hon stor noggrannhet vid nyrekryteringar för att säkerställa en positiv påverkan på såväl resultat som arbetsmiljö. Maria engagerar sig även i att hitta former för en god samverkan med branscherna i syfte att stärka elevernas måluppfyllelse och ge dom bästa möjliga förutsättningar för ett framgångsrikt arbetsliv.”
Anders Wallin
Anders Wallin är rektor för grundskolorna Elyseum, Johannebergsskolorna och Gustaviskolorna i Göteborg som enligt juryn har en stark förankring i läroplanens värdegrund och tron på alla människors lika värde och alla elevers rätt till utbildning. Något som visade sig tydligt under flyktingkrisen då Anders snabbt ställde om sina verksamheter från att ha haft relativt få nyanlända elever till att bli en av de större mottagarna. Han arbetar systematiskt med strukturer för aktivt medbestämmande från medarbetare och i motiveringen står det bland annat så här.
”Alla medarbetare uppmuntras att delta i forskningsprojekt eller andra satsningar och att sprida ny kunskap inom organisationen. Han har även använt sig strategiskt av externa granskare som Skolinspektionen för att bredda blicken för utvecklingsbehoven i den egna organisationen. Anders bygger även systematiskt ledarkompetens hos sina anställda och coachar de som vill mot egna karriärer som skolledare.”
LÄS MER ”Prisa en rektor – nominera till Stora Skolledarpriset”
Fakta Nordiska Skolledarkongressen
Rektorer, skolchefer och skolpolitiker och andra som är intresserade av att diskutera ledarskap och skolutveckling samlas här. Kongressen startades 1997 och äger rum vartannat år.
Kongressprogrammet bjuder på fortbildning med ledarskapsfrågor i fokus. Två dagar av föreläsningar och panelsamtal med forskare, ledarskapsprofiler, framtidsspanare och erfarna skolledare. I år deltar tre nordiska ministrar. Stora Skolledarpriset delas ut.
I samband med kongressen arrangeras en utställning som visar produkter och tjänster inom skolområdet. Den består av runt 70 företag från olika branscher: läromedel, juridik, IT, ledarskapsutveckling, elevhälsa, bemanning och inredning, samt flera organisationer och myndigheter.