Logo

I slutet på mars manifesterade Sveriges Skolledare i Karlstad tillsammans med Sveriges Lärare och Kommunal. På bild till höger syns Henrik Fröling, som höll tal. Foto: Privat

Skolledaren: ”Besparingarna får förödande konsekvenser”

Publicerad: 2024-04-17 16:46

I Karlstad har protester mot nedskärningarna i skolan vållat stor uppmärksamhet. – Nu är det tid för professionen att slänga alla titlar åt sidan och helt utgå från de vi är till för – eleverna, säger Henrik Fröling, lokalordförande i Sveriges Skolledare.

Text: Håkan Söderberg

Den 26 mars genomfördes en manifestation med över 1000 deltagare i protest mot nedskärningarna i Karlstad. I den deltog Sveriges Skolledare, Sveriges Lärare, Kommunal, men också ett antal oroliga Karlstadbor. I sitt tal på manifestationen riktade Henrik Fröling kritik mot kommunen.

– Utbildning är ingen lyxartikel i en kommun. Det är en grundläggande samhällsfunktion som är reglerad i lag och förordning. Karlstads politiker agerar som om skollagen är en slags önskelista som kan åsidosättas i kärva tider, sade han då.

Besked om varsel

Nu, tre veckor senare, har inte mycket hänt, tycker han. Ett besked om tänkta varsel har dock kommit. 60 tjänster ska bort.

– Det är färre än vi fruktade, men allvarligt nog. Vi kan titta på 90-talskrisen när vi tvingades till nedskärningar. Resultatet ser vi i dag med mycket utanförskap och många unga människor som varken arbetar eller studerar. Nedskärningar får konsekvenser. Vi måste sätta välfärden, vård, skola, omsorg i första hand. I skolan ska vi följa skollagen. När man hänvisar till kommunallagen, att man ska hushålla med ekonomin, när de sätter ekonomi före barn och elevers rätt till utbildning så blir jag mycket irriterad. På sikt har det som sagt förödande konsekvenser för hela samhällsekonomin, säger Henrik Fröling.

Svar i debattinlägg

Den 4 april skrev Henrik Fröling ett uppmärksammat debattinlägg i Nya Wermlands-Tidningen (NWT) där han lade fram sina synpunkter. Karlstad kommun har nu gett en replik på det debattinlägget. Där menar kommunalråden Frida Nilsson (C), Monika Bubholz (MP), Anders Tallgren (S) och Lina Larhult (S) att man är medvetna om att pengarna inte räcker för en full kostnadstäckning. Samtidigt pekar de på att barn och ungdomsnämnden ändå fått två procents uppräkning av budgetramen plus ytterligare 35 miljoner. Man pekar finger mot regeringen som enligt dem inte ökat statsbidragen till kommuner i tillräckligt hög grad. Ett minskande elevunderlag är en annan faktor som spelar roll menar kommunalråden i sitt inlägg.

– Visst kan man förstå att det påverkar ekonomin när elevunderlaget sjunker, av de 60 varslade fasta tjänsterna så kanske 20 beror på det minskade elevunderlaget. Och de erkänner ju också att resurserna inte räcker till. Det kan komma att kosta mycket i längden, säger Henrik Fröling som nu är anställd som strateg på utvecklingsavdelningen för gymnasie- och vuxenutbíldningsförvaltningen i Karlstads kommun.

I höst tillträder han som rektor för ett av Karlstads gymnasieskolor.

Sitter du inte på två stolar här?

– Nej det gör jag inte, det här handlar ju om förskola-grundskola i första hand. Men det är så klart alltid en fråga för skolledare att man i någon mån också är arbetsgivarens representant, något man måste hantera. Men i det här fallet vill jag bara se till att professionen, skolledare, lärare och annan personal arbetar tillsammans för att eleverna ska nå sina mål, säger Henrik Fröling.

Striden om nedskärningarna i Karlstads skolor fortsätter.

– Ja absolut. De här är inte heller något som bara berör Karlstad. Det är stora problem runt om i landet, säger Henrik Fröling.

Arbetsbelastning Sveriges Skolledare Skolbudget