Logo

Jerker Ambjörn, biträdande förhandlingschef, Sveriges Skolledare och Magnus Berg, ordförande i Akademikeralliansens förhandlingsdelegation. Foto: Pressbilder

Satsning på rektorernas arbetsmiljö i nytt avtal

Publicerad: 2024-04-03 10:04

Bättre arbetsmiljö, bättre löneprocesser, nya insatser för kompetensutveckling. Det är innebörden av det nya avtalet mellan AkademikerAlliansen, där Sveriges Skolledare ingår, och Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona. – Avtalet ger bättre förutsättningar för skolledare att utöva sitt ledarskap, säger Jerker Ambjörn, biträdande förhandlingschef på Sveriges Skolledare.

Text: Håkan Söderberg

Strax innan påsk skrevs avtalet under.

– Det var mycket hårt arbete men resultatet blev bra, säger Jerker Ambjörn.

I grunden handlar avtalet om att skapa mer attraktiva arbetsvillkor och ett avtal för att lösa kompetenskrisen i kommuner och regioner. Parterna är överens om en lång rad förändringar och nya villkor som bland annat syftar till att ger bättre löneprocesser, arbetsmiljö och kompetensutveckling. I överenskommelsen ingår en särskild satsning som syftar till att förbättra chefers förutsättningar att utöva sitt ledarskap. Bland annat ska en arbetsgrupp bildas och få uppdraget att arbeta med kompetensförsörjningsfrågor i sektorn.

– För skolledare är det så viktigt att vi får förutsättningar att utöva ledarskapet på ett hållbart sätt. Självklart ska skolledare ha möjlighet att byta jobb men vi vill inte att de ska behöva göra det av fel anledningar. Att skolledare stannar på sina jobb är viktigt, säger Jerker Ambjörn.

Satsningen på arbetsmiljöarbetet genom att arbeta med friskfaktorer är en annan viktig del av i avtalet.

– Det är ett partsgemensamt och långsiktigt arbete med friskfaktorer som vi har genom Sunt arbetsliv. Det ger en verktygslåda för att folk må bra och trivas på jobbet.

Ettårigt avtal

När det gäller löneprocesser är en del av avtalet skärpta regler för att värdet av en överenskommelse om bortavtalad övertidsersättning ska framgå i individens anställningsavtal.

– Det är en viktig del för oss eftersom skolledare oftast har sådana avtal. Övertiden ska framgå i anställningsavtalet, säger Jerker Ambjörn.

Det nya avtalet är ettårigt.

– Det har inte gått att få längre avtal. Arbetsgivarsidan vill avvakta industriavtalet och märket som löper ut och ska förhandlas nästa år, säger Jerker Ambjörn.

I ett pressmeddelande lyfter Magnus Berg, ordförande i Akademikeralliansens förhandlingsdelegation, fram arbetsmiljöarbetet för chefer. 

― Chefer behöver ha en hållbar arbetsmiljö för att klara sitt ledaruppdrag och kunna ta sitt arbetsmiljöansvar. Jag är mycket nöjd med att vi lyckats förstärka möjligheterna för individers villkor på flera olika sätt – till exempel när det gäller övertidsersättning och kompetensutveckling, säger Magnus Berg.

Huvudsakliga punkter i överenskommelsen

  • Stärkt arbetsmiljöarbete (friskfaktorer) via Suntarbetsliv och Välfärdens partsråd (VPR).
  • En satsning på att stärka chefers förutsättningar och arbetsmiljö.
  • Stärkta möjligheter till kompetensutveckling när arbetsgivarens ansvar förtydligas.
  • Stärkta möjligheter till övertidsersättning via en förändring i reglerna om förskjuten arbetstid.
  • Partsövergripande arbetsgrupp som ska hantera kompetensutmaningarna i sektorn.
  • Partsövergripande arbetsgrupp för ett tydligare regelverk för arbetstidsreglerna.
  • Partsgemensamt arbete för att se över arbetstidsreglerna i räddningstjänsten.
  • Partsövergripande arbetsgrupp för bättre löneprocesser, löneöversyner och lönebildning.
  • Stärkta möjligheter för förtroendevalda att få centralt stöd kring tillämpningen av avtalet.
  • Fördelar och möjligheter i avtalet ska lyftas fram och göras kända fördelar lokalt.
  • OB-tilläggen höjs i nivå med industrimärket.
Sveriges Skolledare