Logo

Maria Andrén Bergström är var kanslichef för dåvarande Sveriges Skolledarförbund under tolv år. Nu läggs förbundet formellt ned – och historien samlas i en bok.

Nu läggs gamla Sveriges Skolledarförbund ned

Publicerad: 2024-04-19 07:00

Tidigare Sveriges Skolledarförbund beslutar i dag, fredagen den 19 april, om att formellt avsluta sin 58-åriga historia under förbundets kongress i Stockholm. – Jag som är engagerad i det nya förbundet Sveriges Skolledare har redan mentalt avslutat det gamla förbundet, men i dag sker det även formellt, säger Maria Andrén Bergström, förbundsdirektör på Sveriges Skolledare.

Text: Lenita Jällhage

Det blev en hektisk start på veckan för förbundsdirektör Maria Andrén Bergström. Samtidigt som hon och kansliets medarbetare förberedde avslutskongressen för det gamla fackförbundet, skulle handlingarna skickas ut inför nya Sveriges Skolledares första kongress som äger rum om en dryg månad.

– Man blir lite nervös för att det ska bli någon fel och hopblandning av dokument när man har två förbund med så snarlika namn som ska hanteras parallellt, säger hon.

Men Maria Andrén Bergström är van att ha många saker på sitt bord. Hon tillträde som kanslichef (och sedermera förbundsdirektör) på Sveriges Skolledarförbund redan sommaren 2011. Hon har drivit många tuffa förhandlingar, varit med och byggt upp förbundets lönestatistik, arbetat med arbetsmiljöfrågor och byggt upp förbundet som professionsförbund.

– Som förbundsdirektör har jag även frontat frågor utåt, som exempelvis vid förhandlingar när jag suttit i Akademikeralliansen, säger hon.

Viktiga händelser och personer som passerat revy i Sveriges Skolledarförbunds historia under åren 1966-2024 finns nu samlade i en ny bok. Den har skrivits av tidningen Skolledarens tidigare chefredaktör Kerstin Weyler och kommer delas ut till trotjänare under kongressen.

– Vi valde att göra en minnesbok för att summera åren i Sveriges Skolledarförbund. Dåvarande styrelsen i förbundet tyckte att det var viktigt att dokumentera förbundets historia till eftervärlden. Men även att det skulle vara intressant att läsa för personer som har engagerat sig i förbundet, säger Maria Andrén Bergström.

”Ett starkt fack- och professionsförbund”

Hon konstaterar att det gamla Sveriges Skolledarförbund i praktiken har varit ett tomt organisationsnummer sedan den 1 januari 2023, då Lärarförbundet Skolledare och Sveriges Skolledarförbund gick samman i det nya förbundet Sveriges Skolledare.

– Både medlemmar, tillgångar, personal gick då in i den nya förbundsorganisationen. Så det är ett skal som vi stänger nu, säger hon.

Men hon har många starka minnen från sina tolv år på Sveriges Skolledarförbund.

– Det har varit en otroligt fantastisk tid. Vi har inte sett på oss själva som ett mindre förbund utan som ett starkt fack- och professionsförbund. Vi organiserade en stark medlemsgrupp med skolledare som förväntade sig att förbundet skulle ha en stark röst, säger hon.

Tufft för skolledare under corona

När hon tillträdde slogs hon av att de förtroendevalda hade ett gott självförtroende och enormt engagemang.

– Trots att de är en yrkesgrupp som har så mycket på jobbet så tar de ändå på sig uppdrag som förtroendevalda med stort engagemang. Både i förbundsstyrelsen och lokalt har de jobbat som ett och dragit åt samma håll. Det tar jag med mig in i det nya förbundet, säger hon.

Pandemin var en tuff tid som ställde allt på sin spets både på kansliet men framför allt för skolledarna. De hade rädda föräldrar, elever, rädda medarbetare och skulle samtidigt hantera oron för sin egen arbetsmiljö.

– Skolledarna skulle se till att eleverna kom till sina verksamheter och samtidigt lojalt följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer samtidigt som man hanterade de här rädslorna. Där kände man verkligen att skolledarna behövde ett förbund och att vi kunde göra skillnad som stöd för att de skulle kunna utföra sitt viktiga uppdrag. Vi hade tyvärr en förtroendevald rektor som var ordförande i en lokalförening som gick bort under pandemin, säger hon.

Lämnade förhandlingar om lönesatsning

Maria Andrén Bergström tycker att det roligaste har varit att arbeta med lönefrågan för att skolledarna ska få en lön som matchar uppdraget, så att det lönar sig att vara skolledare.

– Där har vi gjort en resa under åren. Vi började ta in lönestatistiken utifrån löneenkäten och tog fram en skrift där vi presenterade löneläget. Vi erbjöd lönerådgivning och hade löneseminarier. Vi fick ett stort gensvar på det bland medlemmarna. Vi uppvaktade också huvudmän och politiker för att säkerställa att lönestrukturerna inte skulle slås sönder av den statliga lönesatsningen på lärarna, säger hon.

I samband med det minns hon en episod när hon och förbundsordförande Matz Nilsson var inbjudna till förhandlingar om den statliga lärarlönesatsningen med bland annat LR och Lärarförbundet och ansvariga ministern Helene Hellmark Knutsson (S).

När de till slut stod klart att skolledarna inte skulle omfattas av lönesatsningen utan bara lärarna så lämnade man förhandlingarna.

– Vår förbundsordförande Matz Nilsson reste sig omedelbart och tackade artigt för sig och gick med raska steg genom departementets labyrintkorridorer medan jag småsprang efter honom. Jag hade så gärna velat ha en bild på den sekvensen. Alla som satt runt bordet tittade förvånat när han reste sig. Jag tror inte de hade räknat med att vi skulle lämna, säger hon och skrattar.

”Stolt över sin gemensamma historia”

Hon konstaterar att samgåendet har gått smärtfritt och att man i det nya förbundet Sveriges Skolledare äger historian tillsammans. Man har tagit med sig saker från de gamla förbunden.

– Våra medlemmar lever i en sådan otroligt föränderlig värld. Det som gjordes i de gamla förbunden hade inte fungerat utan att man utvecklade, tog bort eller ändrade om. Det tror jag är nyckeln till en fortsatt framgång för det nya förbundet, att man är stolt över sin gemensamma historia som man förvaltar och utvecklar men framför allt lyssnar av vad medlemmarna behöver nu, säger Maria Andrén Bergström.

Aktuellt