Logo

Ann-Charlotte Gavelin Rydman, ordförande i Sveriges Skolledare och Fredrik Malm (L), ordförande i utbildningsutskottet. Foto: Oskar Omne/Ola Hedin

Efter nedröstade förslaget: ”Offentlighetsprincip ska gälla alla”

Publicerad: 2024-04-25 16:38

Liberalerna sade i ett utspel ja till att offentlighetsprincipen också ska gälla i friskolor. Men någon vecka senare röstade man nej till ett sådant förslag i riksdagen. – Märkligt att man gör så. Vår uppfattning är klar. Offentlighetsprincipen ska omfatta alla skolformer som är offentligt finansierade säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman, ordförande i Sveriges Skolledare.

Text: Håkan Söderberg

LÄS ÄVEN: Förslaget: Inför offentlighetsprincip i friskolor

Det har varit många turer på kort tid i frågan om offentlighetsprincipen. Den 10 april överraskade Liberalerna med att vända i den länge omdiskuterade frågan om också privata aktörer i skolans värld ska omfattas av offentlighetsprincipen. Offentlighetsprincipen bör gälla alla konstaterade L trots att de andra partierna i Tidösamarbetet, Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna haft en nej-linje i frågan.

– Vi har fått så mycket information nu att vi ser hur friskolor också är mogna för den offentlighetsprincip som gäller de kommunala skolorna, sade Liberalernas partiledare Johan Pehrson då.

Den 18 april presenterade utredaren Ulrika Geijer en statlig utredning, Skolinformationsutredningen, som även den föreslog att privata aktörer ska jämställas med myndigheter vid tillämpningen av offentlighets- och sekretesslagen.

– Vi vet hur offentlighetsprincipen fungerar i Sverige och det är det enklaste sättet att lösa det på, sade skolminister Lotta Edholm (L) i samband med presentationen.

”Insynen är en förutsättning för likvärdigheten”

I onsdags röstade riksdagen om ett förslag från Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Centerpartiet och Socialdemokraterna att införa offentlighetsprincipen för fristående huvudmän.

Då sade L nej igen. Och det blev nej med rösterna 154–152.

– Vi sitter i en regering och vi har fått en utredning precis, den ska ut på remiss, vi vill invänta remissinstanserna och sen ta fram ett lagförslag, sade Fredrik Malm (L), ordförande i utbildningsutskottet, till Sveriges Radio.

Så nu kommer frågan att skjutas framåt ytterligare.

– Vi blev nöjda när Liberalerna ändrade sig. Det här verkar inte så bra, även om jag inte hunnit sätta mig i alla detaljer. En förutsättning för likvärdighet bland skolor är att det går att få insyn i alla verksamheter, oavsett huvudman. Det har varit och är vår linje säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman.

Sveriges Skolledare Skolpolitik