Hoppa till huvudinnehåll

Rapport: Pengar saknas för att stötta elever med NPF

En majoritet av rektorerna skulle behöva mer resurser till att stötta elever med NPF-diagnoser, enligt Skolverkets rapport.

Aktuellt Två av tre rektorer saknar pengar för att kunna köpa hjälpmedel, anställa assistenter eller på annat sätt ge tillräckligt stöd till elever med NPF-diagnoser. Det visar en ny rapport från Skolverket.


Publicerad: 2025-01-13 11:43

Text: TT/Håkan Söderberg

LÄS ÄVEN: Efter S-utspelet: ”Lyssna på skolledarna”

LÄS ÄVEN: Krönika: Statistiken kring elever med NPF borde ge politikerna kalla kårar

Myndigheten har i två enkäter frågat kommuner, friskoleägare och rektorer hur de arbetar för att ge elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) en bra skolvardag. Studien fokuserar främst på förutsättningarna för elever med adhd, autism, Tourettes syndrom och språkstörningar.

Svaren visar alltså att en majoritet av rektorerna skulle behöva mer resurser till att stötta eleverna. Det kan handla om personal, men också fler mindre och lugna utrymmen i skolan.

Drygt hälften av rektorerna uppger att frånvaron är större bland elever med NPF-diagnos. En orsak kan vara just att skolmiljön är för krävande – eleverna blir utmattade.

Mer än hälften av rektorerna och huvudmännen ser också ett stort behov av kompetensutveckling för lärare, elevassistenter och fritidspersonal om just NPF.

Elevhälsan behöver mer personal

Elevhälsan bedöms ha god kompetens, men var tionde rektor bedömer att den behöver mer personal för att möta elevernas behov.

Skolverkets enkäter besvarades av 379 huvudmän (kommuner och friskoleägare) och 654 rektorer.

I förra veckan intervjuades Ann-Charlotte Gavelin Rydman av Skolledaren om Socialdemokraternas utspel kring utbildning kring NPF för rektorer. 

Hon konstaterade då att det inte är kunskaperna som saknas – utan just resurserna. 

– Jag tror nog skolledare och lärare vet tillräckligt om NPF. Det handlar om att tillsätta resurser för att klara det. Vi har länge drivit att staten ska få ett ökat ansvar för finansieringen av den svenska skolan. Vi vet vad som krävs och det kommer att kosta. Det måste det få göra, sa Ann-Charlotte Gavelin Rydman.

Fler nyheter

Inga fler att hämta