Hoppa till huvudinnehåll

Fem år sedan covidutbrottet på Kågeskolan: ”Värsta kris jag varit med om”

Linda Holmqvist, Kågeskolan. Foto: Ola Westerberg

Linda Holmqvist är rektor på Kågeskolan som drabbades hårt i början av covidpandemin 2020. En lärare avled, och oron var stor. Till sist stängde skolan. ”Det här är den värsta kris jag varit med om under hela mitt yrkesliv”, säger hon. Foto: Ola Westerberg

Säkerhet För fem år sedan exploderade sjukfrånvaron under påskveckan bland personalen på Kågeskolan i Skellefteå. Nästan hälften av personalen var sjuka och en lärare dog. Det var det första stora smittutbrottet av covid-19 på en skola i Sverige.
– Jag har varit med om mycket under mina år i skolans värld. Men då var det kris på riktigt, säger Linda Holmqvist, rektor på Kågeskolan i Skellefteå.

Lenita Jällhage. Foto: Filippa Ljung

Lenita Jällhage

lenita.jallhage@skolledaren.se

Publicerad: 2025-04-16 09:44

LÄS ÄVEN: Så hölls grundsärskolan igång under pandemin

LÄS ÄVEN: Skolledare saknar stöd vid kris

LÄS ÄVEN: Så skapar du en robust krisorganisation

Att vara skolledare under covid-19 pandemin är kanske den största utmaningen som många fått uppleva under sin yrkeskarriär. Då kretsade allt kring att hålla avstånd och tvätta händer. Handsprit och munskydd var hårdvaluta. Minsta nysning på bussen bemötte omgivningen med arga eller oroliga blickar. Och Folkhälsomyndigheten och Anders Tegnell var på allas läppar.

Idag, fem år senare, kan pandemitiden kännas fjärran men inte för rektor Linda Holmqvist på Kågeskolan. För trots att hon varit med om både bombhot, bränder och personliga hot som rektor så ser hon tiden vid pandemiutbrottet som den tuffaste tiden i sin yrkeskarriär.

– Jag var nog den enda i personalen på drygt 60 personer som inte fick covid och jag har fortfarande inte haft covid trots att hela min familj varit sjuka, säger hon.

Anders Grundström och Linda Holmqvist. Foto: Ola Westerberg

Rektorerna Anders Grundström, idag biträdande rektor på Kågeskolan, och Linda Holmqvist ledde under den kris som uppstod när covid bröt ut på skolan. ”Det fanns liksom ingen krisplan som stämde in på det som hände utan jag och Anders fick försöka göra så gott vi kunde mitt i kaoset”, säger Linda Holmqvist. 

Sjukfrånvaron exploderade

De första fallen av covid i Skellefteå bröt ut på en annan skola i kommunen i slutet av februari 2020. De hade haft elevutbyte med Italien. Efter det beslöt dåvarande skolchefen Anders Bergström och grundskolechefen Anne Rönnberg i mars att alla skolor i Skellefteå skulle upprätta pandemiplaner och någon vecka efter kom uppmaningen att skapa handlingsplaner för distansundervisning. På den tiden delade Linda Holmqvist rektorsuppdraget med Anders Grundström som var rektor på högstadiet medan hon hade ansvaret för låg- och mellanstadiet. Skolan hade cirka 500 elever. Ingen av rektorerna var överdrivet entusiastiska över att få ytterligare pappersarbete. De hade då inte någon större sjukfrånvaro varken bland personal eller elever på skolan.

Men bara ett par veckor senare exploderar sjukfrånvaron bland personalen på Kågeskolan.

När Anders Grundström och Linda Holmqvist kommer till Kågeskolan den 6 april 2020 har 22 anställda sjukskrivit sig och till och med vikariesamordnaren på skolan är sjuk.

– Jag och Anders bara tittade på varandra. Vad hade hänt hos oss och vad skulle vi göra? Det var panik. Vi samlade lärarna och försökte fördela dem så gott vi kunde i klasserna. Vi ringde förvaltningen och sa att de måste skicka hit alla vikarier de kunde få tag på, säger Linda Holmqvist.

En lärare avled

Mitt i allt kaos fick hon order av arbetsgivaren att ringa alla anställda som var sjuka och kolla hur de mådde. Rektorerna ringde sedan sina medarbetare dagligen för att kontrollera hur de mådde.

– Det var verkligen tufft. Många anställda bodde ensamma och låg och grät när jag ringde. De kunde inte andas och var så oroliga eftersom de inte visste varför de var så sjuka. I det läget var det bara vårdpersonal som testades för covid. Jag fick ringa smittskyddsläkarna och hade möte med dem för att få reda på hur vi skulle agera, säger hon.

De försökte hitta åtgärder för att minska riskerna för de anställda på plats så inte fler skulle insjukna men det var svårt. Det bästa hade troligen varit att direkt starta med distansundervisning men smittskyddsläkarnas besked var att skolan skulle vara öppen.

Nästan hälften av alla anställda var sjukskrivna fram till långfredagen då påsklovet startade. Och vikarierna som kom för att undsätta blev också sjuka. På onsdagen under påsklovet ringde en anhörig till en 60-årig lärare och berättade att läraren hade avlidit. Linda Holmqvist ringde till alla medarbetare för att berätta att deras kollega hade dött. Dagen efter kontaktade hon vårdnadshavarna till de elever som hade läraren.

Linda Holmqvist. Foto: Ola Westerberg

En lärare avled under utbrottet av covid. Arbetsgivaren tog beslutet att ge lärarna andrum genom en kompetensutvecklingsdag, och efter påsklovet kunde de som var friska samlas för en kompetensutvecklingsdag. 

”Fanns ingen krisplan som stämde in”

Under långfredagen började både Anders Grundströms och Linda Holmqvist telefoner att ringa. Det var journalister från olika tidningar runt om i Sverige som försökte ställa frågor om deras avlidna medarbetare. De ville inte uttala sig utan hänvisade till kommunen, vilket inte var populärt. Så samtalen fortsatte att komma under hela helgen - dygnet runt. Och även anställda ringdes upp.

– Det var fruktansvärt, säger Linda Holmqvist.

På måndagen efter påsklovet beslöt arbetsgivaren att sätta in en extra kompetensutvecklingsdag för att lärarna på skolan skulle få lite andrum och komma i kapp medan eleverna fick en extra ledig dag. Elva lärare var fortfarande sjuka.

Rektorerna beslöt att samla de lärare som var friska i matsalen där de kunde hålla rejäla avstånd för att hålla en minnesstund och svara på frågor och ge den knappa information de hade. Det var då inte bekräftat att deras kollega hade dött i sviterna av covid. Alla var i chock och oron var stor.

– Det var inte lätt att lugna. Vi visste ju inte själva så mycket. Det fanns liksom ingen krisplan som stämde in på det som hände utan jag och Anders fick försöka göra så gott vi kunde mitt i kaoset, säger Linda Holmqvist.

Stängdes i två veckor

Rädslan för smittspridning var stor och de flesta lärarna ville att skolan skulle börja undervisa på distans. Smittskyddsläkarna i regionen beslöt nu tillsammans med kommunen att Kågeskolan skulle vara stängd i två veckor med distansundervisning. Slöjdlärarna plockade ihop hundratals små utbildningspaket och övriga lärare förberedde sig och eleverna för distansundervisningen. Linda Holmqvist och Anders Grundström skulle även ordna så eleverna kunde hämta lunchlådor på baksidan av skolan varje dag.

– Jag och Anders hade så mycket fokus på allt som skulle göras och att det skulle fungera för alla andra att vi glömde bort att vara försiktiga själva. Vi for runt som galningar och arbetade tätt ihop och gjorde alla fel. Vi delade telefoner, använde samma datorer och drack nästan i varandras kaffekoppar för att vi var så stressade och allt skulle vara så effektivt, säger Linda Holmqvist.

Under onsdagen och torsdagen efter påsk skulle alla i personalen testas för att se om de hade en pågående smitta, 18 testade positivt, trots att flera av dem inte uppvisade några symptom. Ute i samhället sågs personalen från Kågeskolan som om de hade pesten. Ingen ville umgås med dem och folk som visste att de arbetade på skolan drogs sig undan ifall de möttes på stan. Kågeskolan kallades ”Kågerona”. Eleverna och deras familjer drabbades också av att folk tog avstånd.

– Vi lämnade både blodprov och topsades. Ingen fick komma till jobbet om de inte hade fått ett OK från smittskydd att de var friska. Jag minns att jag gick på Coop med min man för att handla medan vi väntade på testresultatet. Då ringde Anders och berättade att han testat positivt och eftersom vi hade arbetat så tätt ihop så tänkte jag att jag också var smittad, säger Linda Holmqvist, och fortsätter: 

– Så jag bara satte ned varukorgen mitt på butiksgolvet och tänkte skit, skit, skit nu är det min tur. Jag viskade till min man, jag måste fara hem, jag är förmodligen smittad. Och så drog vi bara från affären.

”Skört för många anställda”

Men hon själv var inte smittad utan kämpade vidare på skolan inför öppningen. De som var sjuka var i karantän i sina hem.

På skolan skulle det förbereddas för att eleverna skulle komma tillbaka. Det tejpade på golven för att visa de avstånd som man skulle hålla mellan sig i korridorerna. Man försökte köpa in handsprit från olika tillverkare men de hade blivit hårdvaluta så det fick bli det man fick tag på. Men tvål fanns överallt på skolan där det fanns vatten.

Den 4 maj öppnade skolan igen för eleverna. Stängningen av skolan hade varit viktigt av flera skäl. Dels för att personal och eleverna skulle kunna bearbeta sin sorg efter att deras kollega och lärare gått bort, dels för att dämpa den stora oro som fanns över den eskalerande smittan. Exakt hur covid kommit in på skolan vet man än idag inte med säkerhet. Det gjordes aldrig någon smittspårning. Smittskyddsläkarna i regionen menade dock att smittan funnits ute i samhället och att det var via personalen som smittan spreds.

– Det här är den värsta kris jag varit med om under hela mitt yrkesliv. Efter smittutbrottet har det varit skört för många anställda av de som drabbades först. De blev riktigt dåliga och har drabbats flera gånger. En del har också fått sviter efter covid som de kämpar med än idag. Så det här kommer vi var och en att leva med på Kågeskolan även om livet gått vidare, säger Linda Holmqvist.

Fotnot: Skolorganisationen har gjorts om i Skellefteå sedan 2020. I dag är Linda Holmqvist rektor på Kågeskolan men även rektor för två andra skolor i kommunen. Anders Grundström är biträdande rektor på Kågeskolan.

Tidslinje: Covidutbrottet på Kågeskolan 2020

12 mars

Handlingsplan för pandemi upprättades efter uppmaning från huvudman.

19 mars

Handlingsplan för distansundervisning upprättades efter uppmaning från huvudman.

19 mars - 3 april

Frånvaron ökar lätt, inte mer än en vanlig ”förkylningsperiod”.

Måndag 6 april

Frånvaron ”exploderar”.

Frånvaro: 22.

Vikariesamordnare sjuk.

Tisdag 7 april

Frånvaro: 27.

Onsdag 8 april

Frånvaro: 24,5.

Torsdag 9 april (skärtorsdag)

Frånvaro: 25,5.

Tisdag 14 april

Påsklov.

Onsdag 15 april

Påsklov.

Besked om att medarbetare avlidit.

Alla anställda kontaktas via telefon.

Torsdag 16 april

Påsklov.

Vårdnadshavare kontaktas via telefon.

Fredag 17 april

Påsklov.

Måndag 20 april

Extra kompetensutvecklingsdag för lärare, elever lediga.

Frånvaro: 11.

Många lärare redo/vill undervisa på distans, vissa symtom kvar. Oro för smittspridning.

Beslut om skolstängning.

Tisdag 21 april – 30 april

Skolan stängd, distansundervisning sätts in. 

Frånvaron sjunker.

22 april

Riskbedömning inför skolöppning. Åtgärder för att minimera risk för ny smittspridning.

Testning på hälsocentral startar.

23 april

Testning på hälsocentral.

Testresultat börjar komma. De som testas positivt sätts i karantän.

4 maj

Skolan öppnar.

Frånvaro: 7.

5 maj

Frånvaro: 3.

7 oktober -20

Antikroppstest på all personal.

Fler nyheter

Inga fler att hämta