Klart: Regeringen klubbar nya professionsprogrammet

Ann-Charlotte Gavelin Rydman skickar med uppmaningen till skolminister Lotta Edholm (L) att börja diskutera ett meriteringssystem även för skolledare. Foto: Johanna Säll/Adobe Stock/Ola Westerberg
Kompetensutveckling
Nu har regeringen fattat beslut om professionsprogrammet för rektorer, lärare och förskollärare. Det ska börja gälla i höst – men ännu saknas en meriteringstrappa för skolledare.
– En bra start, nu gäller det att huvudmännen också prioriterar skolledarnas fortbildning, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman, förbundsordförande Sveriges Skolledare.

Emelie Henricson
emelie.henricson@skolledaren.se
Publicerad: 2025-04-15 15:13
LÄS ÄVEN: Efter förslaget om professionsprogrammet: ”Missar målet”
LÄS ÄVEN: Uppmaningen om professionsprogrammet: ”Ge alla skolledare samma chans”
LÄS ÄVEN: Så föreslås professionsprogrammet för skolledare bli
Turerna kring ett nationellt professionsprogram för rektorer, lärare och förskollärare har pågått länge.
Nu har regeringen tagit beslut om grunden för programmet.
Det ska ”i huvudsak vara individuellt och vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet”, och bestå av två delar:
- En nationell struktur för kompetensutveckling för förskollärare, lärare och rektorer.
- Ett nationellt meriteringssystem för legitimerade förskollärare och lärare.
Oro kring lista över utbildningar
När förordningen om professionsprogrammet var ute på remiss i början av året möttes förslaget av en del kritik från Sveriges Skolledare och Skolverket, som ansvarar för programmet.
Oron gällde framför allt vilka utbildningar som ska anses meriterande.
I ett pressmeddelande beskriver regeringen att kursen behöver ske på grundnivå eller avancerad nivå. Det ska omfatta ”ämnesstudier, ämnesdidaktiska studier, studier inom det förskolepedagogiska området, kognitionsvetenskap, specialpedagogik eller ledarskap”.
”Viktigt med meriterande utbildningar för alla lärare”
Både Skolverket och Sveriges Skolledare har sett en risk att listan över de meriterande utbildningarna begränsar skolans, och rektorns, egen planering av kompetensutveckling efter behov. Bägge remissinstanserna såg också att även kollegial kompetensutveckling bör lyftas fram, inte ”i huvudsak individuell” som regeringens förslag lyder.
– Jag har förstått att det fortfarande finns kritiska synpunkter från såväl Skolverket som lärosätena gällande skrivningarna om meriterande kurser. Det är viktigt att det kommer att finnas meriterande utbildningar för alla lärare, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman.
Efterfrågar meriteringstrappa för rektorer
Meriteringssystemet kommer att ha fyra nivåer. Om ett par år planeras karriärtjänsterna för lärare och förskollärare att knytas till meriteringssystemet.
Ann-Charlotte Gavelin Rydman skickar med den återkommande synpunkten som Sveriges Skolledare har till regeringen:
– Vi ser fram emot att få börja diskutera nästa del, säger hon om avsaknaden av rektorer i meriteringssystemet.
”Viktigt första steg”
Skolminister Lotta Edholm (L) svarar via mejl att hon ser det som viktigt att rektorer ”kan ta del av den nationella strukturen för kompetensutveckling som nu arbetas fram.”
– Regeringen har parallellt gett en ny utredning i uppdrag att lämna förslag på hur rektorer kan få bättre förutsättningar. Däremot finns det inte beredningsunderlag för att i detta läge inkludera rektorerna i meriteringssystemet. Så det är en fråga som vi får återkomma till.
Ser ni att det kan bli aktuellt framöver?
– Professionsprogrammet är ett långsiktigt arbete. Detta är ett viktigt första steg, men det kommer givetvis att behöva utvecklas och förfinas framåt. I det arbetet kommer vi att kolla på frågor likt denna.
Professionsprogrammet träder i kraft den 1 september 2025.