Hoppa till huvudinnehåll

Krönika: Skolledare, våga släppa kontrollen

Henrik Fröling, skolledare i Karlstad, skriver om autentiskt ledarskap – att våga släppa kontrollen och känna tillit. Foto: Privat

Krönika Henrik Fröling, skolledare i Karlstad, skriver om autentiskt ledarskap – att våga släppa kontrollen och känna tillit.
”Tyvärr ligger det nästan i skol­ledaryrkets natur att vi förväntas vara de som har alla svar, de som styr skolan utan minsta tvekan eller tvivel”, skriver han.

Publicerad: 2025-04-17 11:25

LÄS ÄVEN: Krönika: Vi bygger framtidens skola – eller?

LÄS ÄVEN: Krönika: Vi behöver tro, hopp – och en massa vilja

För ett tag sedan lyssnade jag på en intervju med hela Sveriges mysfarbror Lars Lerin. Det handlade om åldrande och Lerin sa något i stil med att det fina med att bli äldre är att vi har alla åldrar i oss. Jag tyckte det var vackert sagt och tänkte att det lika gärna hade kunnat handla om ledarskap. När man blir äldre som ledare så har man alla sina tidigare ledarskap i sig. Alla utmaningar, alla möjligheter, alla motgångar, alla framgångar. Allt en summa av alla dess delar. Den ledare du är i just detta nu. 

Jag reflekterar över mina år som skolledare. Hur jag i min ungdoms skolledardagar var överambitiös, överanalyserande, överkompenserande och överarbetande. Hur min rädsla för att visa mig okunnig och sårbar gjorde att jag därmed också offrade mitt autentiska ledarskap. Men hur jag någonstans efter resans gång upptäckte att det jag vågade släppa i kontroll kunde jag faktiskt vinna i tillit.

”Sårbarhet är inte en svaghet”

”Ledares största rädsla är att förlora kontroll. Den största illusionen är att vi har den från första början”, har erfarna ledaren Bjarte Bogsnes sagt. En stor del av autentiskt ledarskap handlar om att släppa kontrollen. Tyvärr ligger det nästan i skol­ledaryrkets natur att vi förväntas vara de som har alla svar, de som styr skolan utan minsta tvekan eller tvivel. Men dagen jag släppte på illusionen av kontroll och i stället strävade efter att bygga en kultur av tillit, fick jag en helt annan dynamik av självledarskap omkring mig. Jag upplevde att förväntningarna på att jag alltid skulle sitta på svaren försvann i det utrymme mina medarbetare fick för att själva hitta sina egna lösningar och därmed kunde de också växa i sina egna roller. Det kan tyckas lite paradoxalt men för att få bättre grepp så behöver vi alltså släppa lite på kontrollen.

I ett autentiskt ledarskap är inte sårbarhet en svaghet utan en styrka som kan leda till djupare förtroende och starkare relationer. När man som skolledare vågar visa sina sårbara sidor, bidrar man till en kultur av öppenhet och tillit och genom ett autentiskt skolledarskap kan man inspirera sin personal att också vara autentisk. Men det ställer stora krav på att du som ledare lyckas att skapa en trygg miljö där medarbetare känner sig säkra, sedda och värdefulla. En ledare som gör sina medarbetare trygga främjar lojalitet, engagemang och därmed autenticitet.

”Skapa utrymme där vi tillåts växa”

Så vad betyder det att vara en autentisk ledare i dagens skola? Det handlar om att hitta en balans mellan sårbarhet och styrka i ledarskapet, inte bara för andra utan också för dig själv. Det handlar om att vara modig nog att vara den man verkligen är – att erkänna sina svagheter och utvecklingsområden och därmed se dem som en del av sin helhet. Och det handlar om att skapa ett utrymme där vi och vår omgivning tillåts växa, misslyckas och pröva oss fram. För när vi är autentiska i vårt ledarskap skapar vi en skola där alla, inte bara vi själva utan också våra medarbetare och elever, har möjlighet att utvecklas och bli den bästa versionen av sig själva. Nämligen precis den de är i just detta nu.

Henrik Fröling, rektor på Tingvallagymnasiet och lokalordförande för Sverige Skolledare i Karlstad.

Bli gästkrönikör hos Skolledaren

Vill du skriva krönikor hos oss? Kontakta redaktionen@skolledaren.se!

Fler nyheter

Hämtar fler