Rektorns bästa boktips: ”En fantastisk motivator”

Satu Harnesk om boken Schibboleteffekten av Julia Romanowska – och varför andra skolledare bör läsa den. Foto: Johanna Säll
Böcker Vikten av att som chef ta hand om sig själv och ta del av kultur. Det är temat för Satu Harnesks bästa ledarskapsbok – här berättar hon om varför andra skolledare bör läsa den.

Lenita Jällhage
lenita.jallhage@skolledaren.se
Publicerad: 2025-04-17 11:25
LÄS ÄVEN: Böcker: Så kan skolledare arbeta mot hedersförtryck
LÄS ÄVEN: Läsning för dig som skolledare
LÄS ÄVEN: Böcker: Så skapar du en robust krisorganisation
Schibboletexperimentet vid Karolinska insititutet gick ut på att en grupp chefer fick testa ett helt nytt slags ledarskapskoncept. 50 deltagande chefer fick ”konfrontera livets mest fundamentala och smärtsamma frågor, genom konstens omstörtande värld”, som metodens utvecklare Julia Romanowska, forskare och medicine doktor vid KI med en konstnärlig masterexamen från Kungliga Musikhögskolan, själv skriver på sin hemsida.
”Viktigt som chef att ta hand om sig”
Experimentet gav stor effekt på cheferna och de 200 medarbetarna som också deltog. Schibboletkonceptet jämfördes också mot en grupp chefer som genomgick en traditionell, ettårig ledarskapsutbildning vid Försvarshögskolan. Satu Harnesk, rektor vid Klara teoretiska gymnasium i Sollentuna, tipsar nu andra skolledare om Julia Romanowskas bok om Schibboleteffekten.
– Det jag tänkt efter att jag läst boken är hur viktigt det är att jag som chef tar hand om mig, tar del av kultur och reflekterar kring livets mjuka värden och att det sedan mätbart reflekteras i medarbetarnas välmående, säger Satu Harnesk.
”Fantastisk motivator att satsa på skolledarnas arbetsmiljö”
Experimentets slutsatser var att det rådde stora skillnader mellan effekterna som Schibboletkonceptet hade, jämfört med det traditionella programmet. När de långsiktiga effekterna undersöktes hade chefernas destruktiva tendenser motarbetats, och bland annat såg man att medarbetarnas stressnivåer minskat och självkänsla ökat.
– Vilken fantastisk motivator att satsa på skolledarnas arbetsmiljö, säger Satu Harnesk.
Fler boktips från Skolledarens senaste nummer

Rektor att lita på – om förtroende och tillit i skolan
Annika Hällson (Sivart förlag)
Annika Hällson har arbetat som skolledare i över 30 år. I ”Rektor att lita på” för hon samman forskning om förtroende och tillit i ledarskapet med sina egna erfarenheter. Boken tar även upp skolutveckling och hur bristen på tillit kan påverka ledarskapet på skolan. Varje kapitel avslutas med reflektionsfrågor att använda i diskussioner.
Pinpointing – kompetensutveckling som gör skillnad
John Steinberg (Gothia kompetens)
Med modellen pinpointing ska du som leder kompetensutveckling kunna skapa hållbara förändringar, genom att bryta ned abstrakta, övergripande mål till konkreta beteenden som lättare går att följa upp. Boken innehåller metoder för att planera och genomföra utbildningsinsatser, med ett beteendeperspektiv.
Krisledarskap i praktiken – att leda genom svåra tider
Aida Alvinius (Gothia kompetens)
Aida Alvinius är professor i ledarskap och ledning vid Försvarshögskolan, och är aktuell med en bok kring ledarskap i kristider. Syftet är att kunna leda organisationen under de utmaningar som hela samhället ställs inför i dag. Boken ger bland annat strategier för att möta utmaningar, hantera emotionella påfrestningar och vägledning kring kriskommunikation.
Bygga och leda en skola
Cathrine Sahlsten (Solentro förlag)
Skolledaren Cathrine Sahlsten har lång erfarenhet av att leda skolor, och har bland annat utsetts till Årets rektor av Stockholms stad (2021). Nu har hon skrivit och gett ut en bok om sina erfarenheter. Boken omfattar frågor som hur man bygger upp sin organisation och ledningsgrupp, elevhälsa, systematiskt kvalitetsarbete, Skolinspektionen – och dilemman en rektor kan möta i sin vardag.
… och två poddar
Maria Göthe, Tobias Berglund (Görs av företaget Wise consulting)
Erfarna ledarna Maria Göthe och Tobias Berglund bjuder in chefer från näringslivet och civilsamhället, samt experter, för att diskutera och undersöka trender, kunskap och utmaningar. Som exempel på de senaste gästerna är Sissela Nutley, forskare som doktorerat i neurovetenskap, och Seher Yilmaz, expert på inkludering och jämlikhet.
Niklas Åkerblom och Karin Råberg (Kunskapsskolans podcast)
Niklas Åkerblom, rektor, och Karin Råberg, biträdande rektor, på två av Kunskapsskolans grundskolor ses en gång i månaden för att prata teori och praktik inom skolan. Bland de senaste avsnitten finns frågor som AI, skolans demokratiuppdrag utifrån samhällstrender och gymnasiereformen Gy25.