Hoppa till huvudinnehåll

Kraftig ökning av barn i förskolan – efter hembesöken

Rektor Carro Österman i Halmstad ansvarar för att hembesök görs varje termin. Arbetssättet har lett till en kraftig ökning av inskrivna barn i kommunens förskolor. Foto: Linnea Tammerås/Privat

Rektor Carro Österman i Halmstad ansvarar för att hembesök görs varje termin. Arbetssättet har lett till en kraftig ökning av inskrivna barn i kommunens förskolor. Foto: Linnea Tammerås/Privat

Förskola I två år har det varit obligatoriskt för kommuner att ta kontakt med vårdnadshavare till barn som inte har plats i förskolan. I Halmstad ansvarar rektor för att hembesök görs varje termin – vilket lett till en kraftig ökning av antalet inskrivna barn.
– Föräldrar har fått upp ögonen för hur vi jobbar inom förskolan, säger rektorn Carro Österman.

Påhl Ruin

redaktionen@skolledaren.se

Publicerad: 2025-04-09 13:38

LÄS ÄVEN: Rapport: Så stor roll spelar segregationen i förskolan

LÄS ÄVEN: Efter ny utredning: Satsa på förstelärare i förskolan

Redan före pandemin förde förvaltningen samtal med rektorerna: Hur ska vi nå de barn som inte gått i förskolan innan de börjar förskoleklass? 

– Vi är oroliga för barn som nyligen kommit till Sverige eller bor i familjer som inte talar svenska. Vi vet att de får svårare att klara skolan om de inte gått i förskola, säger Carro Österman.

Samma oro känner regering och riksdag som därför beslutade att införa en bestämmelse att ”alla kommuner behöver arbeta uppsökande och ta kontakt med vårdnadshavarna till de barn som inte har en plats i förskolan”. Kontakt ska tas en gång per termin efter att barnet fyllt tre år. 

”Hembesök mer kraftfullt”

Bestämmelsen säger inte att det måste vara hembesök – men Halmstad beslutade att den metoden borde kunna ge bäst resultat. Pontus Vistrand, t f enhetschef för barn- och elevenheten, förklarar i ett mejl: 

– Vi tror på det personliga mötet. Vi tycker att hembesök är mer kraftfullt än att skicka brev eller bjuda till informationsträff.

I och med att deras planering startade redan innan den nya bestämmelsen trädde i kraft så var de förberedda och startklara 2023. Pontus Vistrand uppskattar att ungefär 100 barn fått hembesök så här långt. 

– Men alla har inte lett till samtal. Vi skickar ut information om vilken tid vi kommer och ber vårdnadshavarna boka om tiden ifall det inte passar. Vissa har antingen missat informationen eller väljer att inte öppna när vi kommer.

Fler börjar förskolan

Men många har öppnat sina dörrar – och många har övertygats om vikten av att sätta sina barn i förskolan. Siffrorna är tydliga: Läsåret 2023–2024 började 42 barn förskoleklass i Halmstad utan erfarenhet av förskola, inför innevarande läsår hade siffran sjunkit till nio av sammantaget cirka 1 200 barn. 

Kommunen vet redan nu att siffran inför nästa läsår kommer att bli betydligt lägre än under åren innan man började med hembesök. 

– Hembesök fungerar bättre, vi tycker att vi fått den tesen bekräftad när vi genom pressklipp ser att andra kommuner bjudit in till informationsträffar med lågt deltagande. 

”Behöver sälja in oss”

Rektorn Carro Österman berättar att det funnits utmaningar med att genomföra hembesöken: 

– När mina förskollärare varit och knackat på har de ibland känt sig lite obekväma och påträngande. Men de har också tyckt att det varit spännande. 

Hon ansvarar för tre förskolor i stadsdelen Vallås. Hennes medarbetare, förskolläraren Mona Torbjörnsson tycker att hembesöken är ”en himla bra idé”:

– Vi behöver sälja in oss, vi behöver berätta vilken fantastisk verksamhet vi har.

Själv gjorde hon ett hembesök hos en holländsk familj.

– Föräldrarna var väldigt glada att jag kom, vi drack kaffe och jag berättade om vår pedagogik. De var nyinflyttade och visste inte att de hade rätt till 15 timmars gratis förskola i veckan.

Deras treåriga flicka började i höstas – och har redan lärt sig mycket svenska.

Alla tackar förstås inte ja. Carro Österman berättar om föräldrar som säger att de ”ändå är hemma” och som berättar att de ”valt att skaffa barn för att få vara med dem”.

– Det finns vårdnadshavare som kommer till Sverige med olika bakgrunder och från olika kulturer som aldrig hört talas om förskolor, de behöver extra mycket information. När de får höra om vår läroplan och vår undervisning genom lek blir de ofta nyfikna.

Skolinspektionen granskar hembesöken

Vissa hembesök har varit svåra att genomföra på grund av språkförbistring, men ibland har vänner kunnat tolka, berättar man på förvaltningen. Familjer har varit oroliga för att lämna sina barn på förskola, eftersom barnen inte kan någon svenska – när de fått lugnande besked om att förskolan är en plats där de kan erövra det nya språket har många tänkt om. 

Hembesök förekommer i andra kommuner också, men omfattningen är okänd. Skolinspektionen lägger just nu sista handen vid den tematiska kvalitetsgranskningen Arbetet för att fler barn ska delta i utbildningen i förskolan. De har bland annat tittat på det ”uppsökande arbetet” i 30 kommuner, vilket kan inbegripa hembesök, men som inte behöver göra det.

Bestämmelsen från 2023 verkar än så länge inte efterföljas i någon imponerande grad: bara tio av kommunerna ”höll hög kvalitet i det uppsökande arbetet”, enligt Skolinspektionen.

Fler nyheter

Hämtar fler