Hon sätter ljuset på förskolerektorernas utmaningar

Kristina Dellholm har skrivit boken ”Rektorn - en superstrateg. Ledarskap och medarbetarskap i förskolan.” Foto: Gothia Kompetens/Olivia Johansson
Böcker Kristina Dellholm har en bakgrund som sjuksköterska, rektor inom förskolan och KBT-terapeut. Nu har kombinerat sina kompetenser i en handbok som ska stötta förskolerektorer att navigera utmaningar med stora personalgrupper och bristande tid.

Emelie Henricson
emelie.henricson@skolledaren.se
Publicerad: 2025-06-02 17:07
LÄS ÄVEN: Böcker: Läsning för dig som skolledare
LÄS ÄVEN: Böcker: Så kan skolledare arbeta mot hedersförtryck
LÄS ÄVEN: Rektorns bästa boktips: En fantastisk motivator
I dag handleder och coachar Kristina Dellholm chefer i många olika branscher, men förskolan ligger henne varmt om hjärtat. När hon fick frågan från Gothia kompetens om en föreläsning började hon fundera kring vilka utmaningar förskolans ledare möter och vilka som återkommer.
– Rektorer inom förskolan är kraftpaket, som är vana vid att jobba på och ånga på. Jag upplever att förskolans rektorer är otroligt driftiga med ett stort hjärta för förskolans verksamhet. De är sugna på utveckling av ledarskapet, och sugna på att utveckla riktigt bra förskolor, säger Kristina Dellholm.
Men samtidigt är det en chefsroll som ofta hanterar stora personalgrupper, utan tillräcklig tillgång till administrativt stöd eller kompletterande arbetsledare.
– Jag har upplevt att personalhanteringen inte lyfts fram på samma sätt som det görs i andra branscher. En chef i teknisk sektor kan till exempel säga ”jag är bra på maskiner och asfaltering, jag kan inget om människor – därför behöver jag handledning”. Inom skola och vård förväntas vi kunna hantera människor och därför vågar förskolans och skolans rektorer inte stå för behovet av handling kring personalhantering och krångliga personalärenden.
Referensgrupp med rektorer
Till sin hjälp i bokskrivandet har Kristina Dellholm haft en referensgrupp med rektorer inom förskolan, där hon kunnat bolla frågor och ringa in återkommande utmaningar.
Som exempel på utmaningar hon vill sätta ljus på är det just personalfrågor som återkommer. Som att det, trots olika insatser, inte går att förbättra samarbetet i arbetslaget, och trots att individuellt stöd satts in är det fortfarande en medarbetare som har hög korttidsfrånvaro. Eller den tidskrävande schemaläggningen, som hon har vigt ett kapitel åt
– Själva läroplansuppdraget och pedagogiska frågor är ofta inte utmaningar som belastar, utan det är personalhanteringen som kommer med det omfattande ledarskapsuppdraget. Som förskolerektor är du kanske väldigt lite på plats, och personalen får sköta sig själva många timmar varje vecka. Det hinner uppstå missförstånd och samsynsproblematik eftersom ledaren inte är där, samtidigt som ledaren ändå förväntas styra upp allt. Samsyn och relationer är grundläggande.
Du har själv varit rektor i förskolan, vilka lärdomar tar du med dig?
– Jag märkte under åren som rektor att jag, liksom många andra, kidnappades av den oändliga att-göra-listan samt att aldrig vara ikapp personalhanteringen. Det viktigaste, som jag återkommer till i boken, är att ha personalprocesserna klara för sig, med dokumentation, samtal, handlingsplan och uppföljning. Om man till exempel lägger jag märke till att en medarbetare visar tecken på ohälsa eller har ett beteende som väcker frågetecken – då är mitt råd att börja dokumentera.
”Vill visa utmaningar som inte är synliga”
Kristina Dellholm tror att det är lätt att tänka att man ska komma ihåg situationerna.
– Men det är oftast mycket svårt eftersom det hinner rinna mycket vatten under broarna varje arbetsdag. Det finns även en tendens att tro att man inte får dokumentera sina medarbetares beteenden.
Hon tar också upp frågor om tid för självreflektion och möjlighet att få handledning, något som hon tycker att huvudmän bör erbjuda oftare och rektorer efterfråga mer. Ett kapitel vigs åt distribuerat ledarskap.
– Man behöver se över utvecklingsmaskinen och sätta en plan för det. En förskollärare har ett ledaruppdrag naturligt i sitt läroplansuppdrag. När förskolläraren får ett förstärkt mandat i att leda utvecklingsprocesser behöver roll och ansvar vara tydlig. Så upplever jag att det ofta inte är tyvärr. Det kan leda till besvikelser och felaktig förväntan kring exempelvis vad som ska utvecklas och när, vilka tider ska det ske utöver ordinare förskollärareuppdrag.
Vad hoppas du att rektorer inom förskolan får med sig från din bok?
– Jag vill att boken ska visa upp utmaningar som inte alltid är så synliga, och leda till att man som rektor vågar och kommer ihåg att dra i sin handbroms och se över hur jag har det, vilka utmaningar som återkommer och kunna välja verktyg och strategier för att hantera dem effektivare. Det gäller att jobba smartare, inte hårdare.
Fler aktuella böcker

Distribuerat ledarskap och förbättringsarbete
Mette Liljenberg, Studentlitteratur
I en andra upplaga av boken tar universitetslektorn och rektorsutbildaren Mette Liljenberg in ny forskning kring distribuerat ledarskap. Här samlas praktiska beskrivningar av ett distribuerat ledarskap och exempel kring pedagogiskt ledarskap, arbetslagets funktion och lärande organisationer. Boken har i denna upplaga också anpassats för förskolan.
Tidiga insatser och barns utbildningsvägar
Johanna Lundqvist, Natur & Kultur
Johanna Lundqvist, universitetslektor och biträdande professor, forskar om tidiga insatser, inkludering och barns utbildningsvägar från förskola till skola. Nu är hon aktuell med en bok fokuserad på just tidiga, specialpedagogiska insatser. Här lyfter hon fram aktuell forskning och ger praktiska exempel kring inkluderande lärmiljöer och barns utbildningsvägar i de tidiga skolåren.
Boktävling!
Du missar väl inte Skolledarens stora boktävling? Vi lottar ut två paket med intressanta, omtalade och lärorika böcker om ledarskap och skolutveckling.
Du hittar tävlingen på vår Linkedin!