Råden: Så får du återhämtning på semestern

Jerker Ambjörn, biträdande förhandlingschef, ger flera råd kring semester och återhämtning till skolledare. Foto: Terri Lindholm/Adobe Stock
Arbetsbelastning
Stäng av jobbmobilen och mejlen och utnyttja din rätt att vara ledig i sommar. Det är några av de råd som Jerker Ambjörn, biträdande förhandlingschef på Sveriges Skolledare, ger skolledare inför ledigheten.
– Vi måste tillåta oss att vara helt lediga, även som chefer, säger han.

Emelie Henricson
emelie.henricson@skolledaren.se
Publicerad: 2025-06-17 19:53
LÄS ÄVEN: Deras forskning ska göra rektorskapet mer hållbart
LÄS ÄVEN: Hitta läsningen för dig som skolledare här
LÄS ÄVEN: Mission impossible? Så kan rektorns arbetsmiljö förbättras
Eleverna har gått på sommarlov, eller är på fritids, och färre barn kommer till förskolan nu när semestertider är i antågande. Många i personalen går på ledigt.
Då är det också viktigt att skolledare tar ut sin lagstadgade semester, minst fyra veckor sammanhängande. Jerker Ambjörn, biträdande förhandlingschef, konstaterar att återhämtningen är avgörande för att ledarskapet ska kunna vara hållbart över tid.
Rollen som skolledare är ansvarstyngd och tempot inte sällan högt. Semestern behöver planeras i god tid, och det ska finnas tydliga rutiner kring vem som tar över under ledigheten.
– Som skolledare behöver du planera för din egen ledighet med samma omsorg som för andra. Semester är inte något du 'får om det fungerar' det är en lagstadgad rätt, säger Jerker Ambjörn.
Synnerliga skäl
En vanlig fråga för skolledare, och många andra chefer, är den om att vara tillgänglig att gå in och arbeta om arbetsgivaren kräver det.
Svaret på den frågan är att arbetsgivare enbart kan kräva att du avbryter semestern vid ”synnerliga skäl” – om något allvarligt och oförutsett sker där ingen annan än skolledaren kan kliva in och ta ansvaret. Det är ovanligt, men om det sker har man rätt att få tillbaka semesterdagarna och få ersättning och kompensation för skäliga kostnader.
– Du har rätt att koppla bort jobbet under semestern. Arbetsgivaren kan bara kräva att du går in och arbetar vid synnerliga skäl och det är mycket ovanligt, säger Jerker Ambjörn.
Stäng av jobbtelefonen
Om det trots allt uppstår en situation där en skolledare tvingas avbryta semestern så bör ansvaret sedan tidigare, i god tid, ha tydliggjorts. Rutiner ska finnas på plats och det ska vara klart vem som har chefsansvar när något akut inträffar.
Det finns exempel på arbetsplatser där skolledare har ett rullande jouransvar.
– Nyckeln är planering och tydlig ansvarsfördelning. Om något händer ska det vara klart vem som tar vid, inte att skolledaren förväntas avbryta sin semester, säger Jerker Ambjörn.
Och för att se till att få ordentlig återhämtning efter ett intensivt läsår är det viktigt att tillåta sig själv att vara ledig – både praktiskt och mentalt, menar Jerker Ambjörn.
Råden han ger är:
- Stäng av jobbmobilen.
- Koppla bort mejlen.
- Planera en mjukstart innan höstterminen startar.
– Att stänga av jobbmobilen är inte en lyx, det är en förutsättning för återhämtning. Vi måste tillåta oss att vara helt lediga, även som chefer, säger Jerker Ambjörn.