Hoppa till huvudinnehåll

”Mat hela dagen” ger mer än mättnad i magen

Minskat matsvinn, färre huvudvärkstabletter och en starkare relation till eleverna är bara några positiva effekter som rektor Helene Vestman på Mariebergssskolan i Karlstad ser av satsningen Mat hela dagen.

Skolmat Energibuffé med morotssmoothie är en del av kommunala högstadieskolorna Norrstrandsskolan och Mariebergsskolans satsning ”Mat hela dagen”.– Eleverna är jättenöjda, konstaterar Helene Vestman, rektor på Mariebergsskolan, som dessutom lyckats med erbjudandet inom given budget.

Håkan Söderberg

hakan.soderberg@skolledaren.se

Publicerad: 2023-11-03 00:00 Uppdaterad: 2023-12-22 15:30

Nu är det här med ”Mat hela dagen” en sanning med modifikation.

– Vi har öppet mellan åtta på morgonen och fram till två på eftermiddagen med undantag för lunchtimmen då vi vill att man ska äta av det ordinarie utbudet, säger Helene Vestman, rektor på Mariebergsskolan, en av de två Karlstadsskolor som har öppnat upp sina matsalar under parollen ”Mat hela dagen”.

Skolan kallar det som erbjuds utanför lunchen för Energibuffé. Den kan bestå av två olika smoothies, grönsaker, frukt, tapenade, och fiberknäcke. Ibland har man nightoatsmeal, alltså kall gröt som förberetts kvällen innan.

– Det har verkligen blivit populärt, säger hon.

Energibuffén ger bra "häng"

Mariebergsskolan har hälsoprofil och i augusti invigdes en ny skolrestaurang.

– Vi har velat att det ska bli en hängyta och det har det också blivit, Ett modernt möblemang med soffor och barstolar och annat har medverkat till det och Energibuffén är ett bra inslag för att det ska bli bra häng.

Helene Vestman vill poängtera att buffen får plats inom den budget som gäller

– Jag tror det är viktigt att säga att det här också skett inom den givna budgeten. Genom bättre planering och ökat samarbete med lokala livsmedelsbutiker som sänker priser eller skänker bort frukt som annars skulle slängas, har vi lyckats med det. Får vi ett bra pris på morötter så kan vi också bjuda på morotssmoothie till buffén, säger hon.

Många bra resultat

Samarbete med kommunens kostchef är något som också är centralt.

– Ja, det är viktigt att det blir bra kost och det tycker jag vi lyckats med och eleverna är jättenöjda, säger Helene Vestman.

Och det har också gett mer konkreta resultat enligt Fredrik Lundqvist, kostchef i Karlstads kommun

– Ja, skolsköterskan skriver ut färre huvudvärkstabletter. Vi har minskat vårt matsvinn och kockarna har byggt starkare relation till eleverna som i sin tur ökar nyfikenheten kring olika maträtter, säger Frederik Johansson, kostchef på Karlstads kommun,

Viktigt med värdskapet

De båda skolorna har nyligen haft besök av Skolmatskommissionen, som drivs av Lantbrukarnas Riksförbund, LRF. De har som uppgift att dammsuga Sverige på goda exempel.

– De här skolorna visar verkligen hur viktigt värdskapet och bemötandet är, för upplevelsen och för att tillräckligt mycket energi och näring ska hamna i magen på matgästen. Det är frågor som vi har stort fokus på i Skolmatskommissionen så det var ett väldigt inspirerande besök och vi fick mycket bra material att ta in i vårt arbete, säger Kajsa Asp som är huvudsekreterare för Skolmatskommissionen.

Fler projekt runt om i landet

Ett annat projekt som intresserat Skolmatskommissionen är fyra skolor i Bollnäs som serverar köttbullar och makaroner varje dag som Skolledaren har skrivit om tidigare och som enligt Helena Morin, rektor på Kilbergsskolan i Bollnäs, blivit lyckat, Även om det också fått kritik ur just ett hälsoperspektiv,

– Vi får ha lite tillit till att barnen kommer att äta allsidigt och det är något vi också sett här. Det flesta väljer den ordinarie maten och många tar av allt i kombinationer. Vi har också ett ständigt samarbete och dialog med kommunens kostenhet. Vi kommer att utvärdera det här efter terminens slut, säger Helena Morin.

Kramfors visar vägen till plattformarnas framtid

Digitalisering För fem år sedan fick en programmeringsutbildad rektor i Kramfors kommun nog av usla it-plattformar och utvecklade en egen. Sedan dess har den sparat tid och minskat stressen för både skolledare och lärare – precis som det var tänkt.

”Digitaliseringen ska vara ett stöd för verksamheten”

Digitalisering Ha tillit till professionen både när det gäller analog och digital kunskapsutveckling. Det menar Ann-Charlotte Gavelin Rydman, förbundsordförande i Sveriges Skolledare. Hon ifrågasätter regeringens förslag att ta bort alla krav på digitala verktyg i förskolan.

Regeringen ger direktiv till nationell skolpengsnorm

Skolpolitik Regeringen vill tillsätta en utredning som i grunden förändrar ersättningen till friskolorna genom en nationell skolpengsnorm.– Det räcker inte. För att komma till rätta med likvärdigheten i svensk skola behöver vi en nationell skolpeng som även omfattar de kommunala skolorna, säger Matz Nilsson, förbundsordförande för Sveriges Skolledare.

Tema Skolplattformarna: Ökade arbetsbördan istället för tvärtom

Lotta Edholm I nya numret av Skolledaren gör vi en djupdykning i de digitala skolplattformarna och smarta it-systemen som skulle underlätta skolledares och lärares dokumentationsbörda. Arbetet skulle gå som en dans – i stället föll det pladask. I Stockholm finns kanske det värsta haveriet, i Kramfors kanske den bästa lösningen. Nu efterlyser allt fler en gemensam nationell plattform.

Skolledaren nummer 7 – snart i din brevlåda

Skolledaren Ett fullmatat nummer av tidningen Skolledaren är på väg till alla prenumeranter från och med i dag. Temat fylls av en djupdykning bland skolplattformarna, i reportaget hälsar vi på i Rinnebäcksskolan i Kävlinge. Dessutom forskning, boktips, gästkrönika, medlemsintervjun och mycket mer. Vi önskar er alla inspirerande och lärorik läsning!

Hämtar fler