Hoppa till huvudinnehåll

Fritid i fokus på anpassade grundskolan i Märsta

Margareta Axtelius, rektor på Regnbågens skola och Malin Bernt, central samordnare i Sigtuna kommun. Foto: Rosie Alm/Sigtuna kommun

Margareta Axtelius, rektor på Regnbågens skola och Malin Bernt, central samordnare i Sigtuna kommun, berättar om satsningen på fritiden för eleverna på den anpassade grundskolan. Foto: Rosie Alm/Sigtuna kommun

På Regnbågens anpassade grundskola i Märsta utanför Stockholm får eleverna stöd från en central samordnare med fritidsaktiviteter på fritidshemtid, friluftsdagar och lov.
– Det är en fantastisk satsning som påverkar våra elevers fysiska och psykiska välmående även under skoltid, säger rektor Margareta Axtelius.

Publicerad: 2024-10-30 07:00

Text: Lenita Jällhage

LÄS ÄVEN: Rektorn som låter eleverna vara med vid anställningsintervjuer

LÄS ÄVEN: Här dansar skolan  – för psykisk hälsa

Sedan ett par år tillbaka har Malin Bernt varit anställd som central samordnare i kommunen för att förbättra möjligheterna för alla barn och ungdomar med psykisk funktionsnedsättning att röra på sig och testa olika fritidsaktiviteter i Sigtuna kommun, norr om Stockholm. 

Nu under höstlovet organiserar Malin Bernt tillsammans med lokala föreningar bowling, familjebad, musikföreställningar och mycket annat.

– Barn och unga med intellektuell funktionsnedsättning har ofta svårare att hitta in i en aktivitet på fritiden. Därför blir det faktiska mötet med föreningarna jätteviktigt, säger Malin Bernt. 

Rektor Margareta Axtelius på Regnbågens skola, som ligger i kommundelen Märsta, menar att det är de återkommande vardagsaktiviteterna som gör störst skillnad. 

– Våra elever har alltid ett brett utbud av aktiviteter under alla lov. Men det som kanske påverkar mest är att eleverna har återkommande aktiviteterna som sker varje vecka under terminerna under tiden de är på skolans fritidshem. Det har gjort dem stolta och förbättrat deras livskvalitet. Eleverna har blivit mer självständiga, fått bättre självförtroende och självkänsla och det har också ökat deras delaktighet i samhället, säger rektor Margareta Axtelius.

Malin Bernt, samordnare i Sigtuna kommun. Foto: Sigtuna kommun

”Det här är en grupp som inte syns och hörs så mycket i samhället. Jag tycker det är dags att de också får ta plats”, säger Malin Bernt, samordnare i Sigtuna kommun. Här under ”Special olympic school day”, som anordnades för eleverna. Foto: Sigtuna kommun

Funkisfestival

På måndagar har Malin Bernt ordnat så eleverna har ”Måndagskul” under fritidshemstid på Ungdomens hus då de får dansa med en danspedagog, spela bordtennis, pyssla och måla. På fredagar under fritidshemstid har eleverna ”hockeysportis” och får åka skridskor, prova hockey, åka skridskokälke med föreningen Wing HC Arlanda.

Det finns också olika arrangemang under exempelvis friluftsdagar. I maj i år fick eleverna testa olika vattenaktiviteter som paddla kajak, vattenskidor, åka badring och simma. Man har också haft ”Special olympic school day” där man haft friidrottsaktiviteter, bågskytte tillsammans med lokala föreningar.

– Vi har också haft en funkisfestival för elever över 15 år eller äldre där våra nior och elever från Arlandagymnasiet uppträder som en melodifestival ungefär med jury. Parallellt med allt som sker under skol- och fritidshemstid finns det också aktiviteter speciellt för våra elever på kvällstid som bland annat öppen sporthall på tisdagar med personal där de får spela innebandy, fotboll, basket och springa i hinderbanor. Barnen mår bättre och är jätteglada och berättar om allt de gör för oss på skolan, säger Margareta Axtelius.

Fler nyheter

Från vänster till höger, biträdande rektor Cilla Peiró, rektor Gabriella Ekström Filipsson, biträdande rektor Jeannette Sångefjord.Foto: Noak Martinsson

Här skapade skolledarna sitt ”Dream Team”

Teman De kallar sig själva ett ”Dream Team”. Rektor Gabriella Ekström Filipsson och hennes biträdande rektorer Cilla Peiró och Jeannette Sångefjord. Den arena som används är Stordammens F–9-skola i Sävja utanför Uppsala. En skola med 700 elever och cirka 80 medarbetare.

Hämtar fler