Logo

Bilder från fjolårets Almedalen, och Sveriges Skolledares ena ordförande Ann-Charlotte Gavelin Rydman samt Linnéa Plöen Casterud, press- och opinionschef. Foto: Privat

Här är allt du behöver veta som skolledare i Almedalen

Publicerad: 2024-04-24 08:35

Lex Edico, resursfördelning i skolan, AI, elevhälsa och krisberedskap. Det är bara några av de utbildnings- och skolfrågor som kommer stå i fokus under Almedalen 2024. Här är allt du som skolledare behöver veta om Almedalen.

Text: Emelie Henricson

Sveriges Skolledare gör sitt andra Almedalen som ett enat förbund. Den här gången med en nyvald ordförande, efter kongressen i maj.

– Hen har redan ett fullspäckat program och kommer att delta i andra paneler, runda bords-samtal och evenemang. Det rör alltifrån krisberedskap, till AI-utveckling, till elevhälsa och ukrainares etablering i Sverige, säger Linnéa Plöen Casterud, press- och opinionschef på Sveriges Skolledare.

Förbundet själva anordnar ett seminarium under namnet ”Behöver skolan en egen lex-lagstiftning”, för att lyfta lagförslaget Lex Edico.

– Syftet är helt enkelt att lyfta lagförslaget Lex Edico, men också att få till en större diskussion kring skolans finansiering, behovet av tidigare insatser för att stötta barn och elever, och hur skolan kan få resurser för att ge barn och elever stöd i tid, säger Linnéa Plöen Casterud.

En politikerpanel och en professionspanel kommer att delta i seminariet.

– Partierna ska få ta ställning till förslaget, och sedan har vi en bredare diskussion om resursfördelning i skolan. Där skolledare, lärare, elever och vårdnadshavare får komma till tals i en panel.

Mingel för skolledarmedlemmar

Seminariet sker den 27 juni i Uppsala universitets lokaler (se mer i faktaruta). Sveriges Skolledare ordnar också ett mingel för alla skolledarmedlemmar som är på plats i Visby.

– Vill man komma är det bara att höra av sig till mig, men det är alltså en exklusiv inbjudan för de medlemmar som är på plats, säger Linnéa Plöen Casterud.

Vad tycker du annars att man inte bör missa som skolledare på plats i Almedalen?

– Är man på plats i Visby som skolledare, så får man inte missa att sätta sig på ett kafé någonstans, kanske på Hästgatan, och haffa folk på vägen. För du kommer att se en politiker, en vd eller en ordförande för en organisation gå förbi. Passa på att stanna personen, säga hej och fråga om de har två minuter. Ibland har de det och du får inte den möjligheten någon annan gång eftersom alla är på plats samtidigt.

Linnéa Plöen Casterud tipsar också om att söka specifikt efter utbildning i Almedalens program för att se alla evenemang som rör utbildning och skola.

– Du som privatperson kan plötsligt sitta bredvid en minister och ha en gemensam fråga som ni kan diskutera, därför att ni sitter på samma seminarium. Du kommer också kunna ta del av den senaste forskningen, de senaste utspelen och få en väldigt bra bild av var det politiska läget i Sverige befinner sig, säger Linnéa Plöen Casterud.

Skolledare i Almedalen

Sveriges Skolledares evenemang:

Tisdag 25 juni kl 17-19 mingel för Sveriges Skolledares medlemmar på Karl-Oscars krypin. Mejla press@sverigesskolledare.se om du som medlem vill komma.

Torsdag 27 juni kl 15.15-16.15 Seminarum: ”Behöver skolan en egen lex-lagstiftning?” Campus Gotland Cramérgatan 3, sal E30.

 Ett urval av evenemang som Sveriges Skolledares företrädare kommer delta på finns på denna sida: Almedalen (sverigesskolledare.se)

 

Sveriges Skolledare Skolpolitik