Fler hotfulla föräldrar portas: ”Skolledare hamnar i skottgluggen”

Ökningen kan kopplas till ett flertal beslut från Justitieombudsmannen som ger rektorer rätt att porta föräldrar. Foto: Amina Dahlab/Ola Westerberg
Hot och våld
Antalet föräldrar som portas från sina barns skolor har ökat de senaste fem åren i storstadsområdena, rapporterar P4-kanalerna i Stockholm, Göteborg och Malmö.
– Skolledarna hamnar i skottgluggen här. Då krävs det mod och uthållighet men också stöd av arbetsgivaren, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman, förbundsordförande Sveriges Skolledare till Skolledaren.se.
Publicerad: 2025-06-09 10:09
Text: Håkan Söderberg/TT
LÄS ÄVEN: Regeringen: Rektorer ska kunna söka igenom väskor
LÄS ÄVEN: Skolledaroron efter säkerhetsförslagen: Avråder starkt
LÄS ÄVEN: ”Skolledare behöver ett starkare skydd mot hot och våld”
Det handlar om ett 30-tal tillträdesförbud för vårdnadshavare till barn på de kommunala grundskolorna. Förbuden har ökat de senaste åren, från ett utfärdat förbud under 2021 till elva under 2024. Ökningen kan kopplas till ett flertal beslut från Justitieombudsmannen som ger rektorer rätt att porta föräldrar. Det rapporterar P4 i Stockholm, Göteborg och Malmö.
– Det är i ökande även om det kanske mest är i storstäderna. Men 30 tillträdesförbud är helt enkelt 30 för många, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman till Skolledaren.se.
”Sista utvägen”
Tillträdesförbudet kan utfärdas under en begränsad tid mot vårdnadshavare som återkommande beter sig olämpligt mot skolpersonal eller hotar personalen.
–Tillträdesförbud är absolut sista utvägen om någon stör tryggheten, studieron för eleverna och arbetsmiljön för personalen. Man får inte glömma att vårdnadshavare har rätt att besöka skolan och tycka saker. Men det är när det yttrar sig i hot och våld mot skolpersonal som förbudet blir aktuellt. Förbudet ska meddelas och motiveras skriftligt och vara tidsbegränsat, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman.
”Skolledarna i skottgluggen”
Hon ser en koppling mellan de ökande tillträdesförbuden och minskade resurser till skolan. Samtidigt är tillträdesförbudet en säkerhetsrisk för rektorer, menar hon, även om det kan leda till lugn och ro på skolan – och på sikt en möjlighet att få till ett bättre samtal med vårdnadshavare.
– Skolledarna hamnar i skottgluggen här. Då krävs det mod och uthållighet men också stöd av arbetsgivaren. Missnöjet från vårdnadshavare är ju på något sätt ofta kopplat till resurserna. Då är det att viktigt att ha stöd från arbetsgivarna, att rektorernas säkerhet prioriteras. Så är det inte alltid. Kanske är det ett pris vi betalar för den negativa samhällsutvecklingen samtidigt som resurserna minskar på många håll, säger Ann-Charlotte Gavelin Rydman.